Presentació del llibre de Josefa Tolrà a La Central, Barcelona

23 February, 2015

[portfolio_slideshow ]

Presentació de Julia Aguilar, Always, d’Antonio Abarca Anoro i Antonio Buil Silles i Josefa Tolrà, medium i artista, de Pilar Bonet

Presentació Dimarts 24 de febrer, 19h

La Central del Raval, Barcelona.

Dos artistes extraordinàries, dues dones màgiques: Josefa Tolrà i Julia Aguilar. Aquests llibres presenten a dues autores inèdites que ara podem descobrir per seguir imaginant el potencial de l’art, des de la rebel·lia, la llibertat i la mediumnitat. Sense estudis ni formació, les seves pintures, dibuixos i textos ens conviden a descobrir un món espiritual i mistèric fascinant.

Julia Aguilar, Always (Barbastro, 1899-1979), bella, rebel, enigmàtica, excèntrica, va ser ballarina de cabaret. Va viure els anys bojos de París, el Madrid monàrquic i republicà. Amant de personatges poderosos, polítics, toreros i artistes, per alguna raó que desconeixem va tornar a la seva ciutat natal passats els quaranta anys. A partir d’aquí la seva vida no va aconseguir esquivar la penúria; però alhora, segons ella guiada per esperits, va donar a llum unes extraordinàries pintures. La seva personalitat i les seves obres van sorprendre i van inspirar a Modest Cuixart per crear un quadre que va titular La Bruixa Barbastre. La sorpresa que aquest llenç va causar el periodista del Heraldo d’Aragó, Luis García Bandrés, va desencadenar la recuperació de l’obra d’aquesta singular dona que signava els seus quadres com Always.

Aquest llibre intenta reconstruir la seva misteriosa vida. La consulta exhaustiva d’arxius i una infinitat d’entrevistes ha permès esbrinar noves dades, alhora que ordenar i preservar multitud d’anècdotes encara presents en la memòria d’aquells que la van conèixer. D’altra banda, pretén constituir un catàleg permanent de la seva obra que es troba dispersa en col·leccions privades.

Josefa Tolrà. Medium i artista és el catàleg produït en el marc de l’exposició “Josefa Tolrà. Dibuix força fluídica “a Can Palauet, Mataró. Una proposta d’ACM (2013.12.21 – 2014.03.30), que suposa, 54 anys després de la seva mort, l’exposició més completa que s’ha fet sobre l’obra de Josefa Tolrà (Cabrils, 1880-1959).

El catàleg inclou textos de: Raimon Arola, Assumpta Bassas, Daniel Bonet, Maria José González, Teresa Grandas, Manuel Guerrero, Gerard Horta, Sandra Martínez, Dani Montlleó, Jordi Obiols, Eulàlia Salvador i David Santamaria.

Presentació a càrrec dels autors: Antonio Abarca Anoro, Antonio Buil Silles i Pilar Bonet.

http://www.lacentral.com/agenda/barcelona/evento/josefa-tolra-y-julieta-de-barbastro-107795