Josefa Tolrà. Dibujo fuerza fluídica

11 December, 2013

[portfolio_slideshow ]

El 21 de desembre 2013, inauguració de l’exposició “Josefa Tolrà. Dibujo fuerza fluídica” a Can Palauet, Mataró. Una proposta d’ACM.

Dissabte 21 de desembre s’inaugura a Can Palauet “Josefa Tolrà. Dibujo fuerza fluídica” una exposició que mostra l’obra d’aquesta vident de Cabrils que quan tenia 60 anys va començar a pintar i a sorprendre pintors i poetes com Joan Brossa, Modest Cuixart i Antoni Tàpies, entre d’altres. A les sales d’exposicions de Mataró es podran veure peces procedents de la col·lecció familiar i de dos museus internacionals que tenen obra a les seves col·leccions: el MACBA i el Museu Reina Sofía de Madrid.

54 anys després de la seva mort es presenta l’exposició més complerta que mai s’ha pogut veure dels dibuixos, textos i brodats de Josefa Tolrà (Cabrils, 1880-1959), “la meravellosa dibuixant Pepeta de Cabrils”, com la va anomenar Cirici-Pellicer. Josefa Tolrà dibuixava i escrivia sense pressió estètica ni literària, només com a mediadora entre el món material i l’espiritual, i titulava molts dels dibuixos amb la signatura i l’epígraf “dibujo fuerza fluídica”.

L’exposició és una producció de la Direcció de Cultura i iniciativa d’ACM (Associació per a la Cultura i l’Art Contemporani) a cura de Pilar Bonet, qui juntament amb Sandra Martínez, Dani Montlleó i Eulàlia Salvador han realitzat la recerca, investigació i documentació de l’obra exposada.